logo
Netwerk Diëtisten Bariatrische Chirurgie
Nieuws NDBC

21-11-2016
Op 21 november werd de Post HBO cursus Bariatrische Chirurgie en Voeding gehouden in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs te Utrecht.

120 enthousiaste diëtisten zijn tijdens deze succesvolle dag bijgeschoold over de ins- en outs van de wereld van de bariatrische chirurgie gezien vanuit het oogpunt van de diëtist. 

Na de inleiding van dagvoorzitter Jacqueline den Otter startte de dag met een presentatie  over de psychologische begeleiding door dr. Gerbrand van Hout, waarna Agnes Slabbekoorn vanuit haar rol als diëtist uitgebreid vertelde over de voedingsinterventie en de rol van de diëtist in het traject dat de bariatrisch patiënt doorloopt. Chirurg dr. Frits Berends heeft een goede inkijk gegeven in welke chirurgische mogelijkheden er zijn en wat de voordelen zijn van deze typen operaties. Na de pauze is prof.  dr. Lisbeth Mathus-Vliegen ingegaan op de voedingskundige consequenties en complicaties, zoals het 'genezen' van diabetes en het ontstaan van micronutriëntdeficiënties. Het belang de eerste anderhalve jaar na de operatie door diëtist Suzan Westerlaken en de knelpunten na deze periode door eerste- en tweedelijnsdiëtist Marjan Timmerman. De dag werd afgesloten met een casusbespreking. 

Kortom; een succesvolle dag waarin veel nieuwe punten werden besproken rondom Bariatrische Chirurgie en Voeding! 

 

17-03-2016
Symposium 19 mei 2016
Minder gewicht, minder zorgen?

Rondom de zorg voor de bariatrische patiënt zijn verschillende professionals werkzaam. Al deze professionals hebben binnen hun eigen vakgebied enorm veel kennis beschikbaar. Daarom hebben het 'Netwerk Diëtisten Bariatrische Chirurgie' en de 'Medische Zorgverleners Bariatrie' de handen ineen geslagen om een dag te organiseren, waarbij verschillende disciplines van elkaar kunnen leren en inspireren.

Wanneer? Donderdag 19 mei 2016 van 9.30 tot 16.15 uur
Waar? Rijnstate Arnhem, Wagnerlaan 55 in Arnhem

Programma
Tijdens het symposium kunt u in de ochtend luisteren naar verschillende experts. In het middagprogramma komen er tijdens workshops verschillende onderwerpen rondom bariatrische chirurgie aan bod. Hierover kunt u van gedachten wisselen met andere aanwezigen.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de inhoud van een voor- en natraject, voeding, hypoglykemieën, zwangerschap na de ingreep en bariatrische chirurgie bij patiënten met een beperkt cognitief vermogen. In februari ontvangt u de uitnodiging met het volledige programma. U kunt zich nu al wel aanmelden!

Voor wie is dit symposium?
Het symposium is bedoeld voor zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor de bariatrische patiënt, zoals dietisten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en psychologen en zorgverleners die de begeleiding van de patiënt verzorgen en bariatrische chirurgie als specialisatie of aandachtsgebied hebben.

Accreditatie en kosten
Voor het symposium wordt accreditatie aangevraagd voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten bij de V&VN. Voor diëtisten wordt accreditatie aangevraagd bij de ADAP.

De kosten voor deelname aan het symposium bedragen 25 euro. Dit is inclusief een parkeerkaart. Wij willen u vragen om contant te betalen aan de inschrijfbalie. U ontvangt een bewijs van betaling.

 

INSCHRIJVEN kan HIER 

 

15-02-2016
Online e-learning heeft nu 2 trainingen over Bariatrie door Nienke ten Hoor (diëtist en lid van het Netwerk Diëtisten Bariatrische Chirurgie en het Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas (KDOO))

Bariatrie deel 1: pre-operatief
In deel I Preoperatief komen allerlei aspecten rondom chirurgie bij overgewicht (bariatrie) aan de orde. In module 1 wordt ingegaan op preoperatieve screening, de contra-indicaties, de gevolgen van de diverse bariatrische ingrepen en de preoperatieve dieetadviezen. De casuïstiek is een vervolg op deel 1 gericht op de praktische toepassing van de theorie.
 
Bariatrie deel 2: postoperatief
In deel 2 van de module over bariatrische chirurgie gaan we in op de gevolgen die samenhangen met de gebruikte operatietechniek, de veranderde inname (en opname) van voedsel, maar ook van medicatie en de gedragsmatige aspecten die behoren bij de bariatrische ingrepen komen aan de orde. De module bespreekt de postoperatieve endocrine veranderingen, deficiënties, vitaminesuppletie en voedingsgerelateerde klachten en onderstreept het belang van een multidisciplinaire behandeling en therapietrouw. In de vier casussen komen deze onderwerpen aan de orde.

 

01-02-2016
Nieuwe website is een feit, veel leesplezier.

 

30-11-2015
E-book Bariatrische chirurgie in ontwikkeling
Wij zijn volop bezig met een e-book in samenwerking met VoedingOnline. Dit is het e-book 'Bariatrische chirurgie, en dan …..'. Dit E-book volgt in 2016.

 

13-10-2015
​​Bijeenkomst leden NDBC Catharina Ziekenhuis Eindhoven

 

16-04-2015
​Bijeenkomst leden NDBC Medisch Centrum Leeuwarden

 

17-11-2014
Post HBO cursus Bariatrische Chirurgie en Voeding

Op 17 november 2014 werd de eerst post HBO cursus Bariatrische Chirurgie en Voeding gehouden in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs te Utrecht.

Ongeveer 120 enthousiaste diëtisten zijn tijdens deze succesvolle dag bijgeschoold over de ins- en outs van de wereld van de bariatrische chirurgie gezien vanuit het oogpunt van de diëtist.

Na de inleiding van dagvoorzitter Nienke ten Hoor startte de dag met een presentatie  over de psychologische begeleiding door dr. Gerbrand van Hout, waarna Agnes Slabbekoorn vanuit haar rol als diëtist uitgebreid vertelde over de voedingsinterventie en de rol van de diëtist in het traject dat de bariatrisch patiënt doorloopt. Chirurg dr. Frits Berends heeft een goede inkijk gegeven in welke chirurgische mogelijkheden er zijn en wat de voordelen zijn van deze typen operaties. Na de pauze is prof.  dr. Lisbeth Mathus-Vliegen ingegaan op de voedingskundige consequenties en complicaties, zoals het 'genezen' van diabetes en het ontstaan van micronutriëntdeficiënties. Het belang van lichamelijke activiteit is door fysiotherapeut Margreet van Eesteren toegelicht gevolgd door een presentatie over de knelpunten in de eerste anderhalve jaar na de operatie door diëtist Suzan Westerlaken en de knelpunten na deze periode door eerste- en tweedelijnsdiëtist Marjan Timmerman. De voorlaatste spreker, drs. Peter Daansen, sprak over terugvalpreventie en de dag werd afgesloten met een casusbespreking.

Kortom; een succesvolle dag waarin veel nieuwe punten werden besproken rondom Bariatrische Chirurgie en Voeding!

 

15-01-2011
Dieetbehandelingsrichtlijn 41: Bariatrische chirurgie bij obesitas II en III  
Auteurs: M.C.B. van den Ent, N.M. ten Hoor-Aukema, H.W. Jansen, G. Janssen-Burg, M.C.M. Langedijk, G. van Lienen, J.G. van der Meer, G.G.W.M. Peeters,M.L. van Rijswijk, I. Scholten, S. Tolen en A.W.A. Winnemuller-Machiels